DE NIEUWE DIMENSIE IN METEN

MapXact en Gasunie bereiken mijlpaal in ontwikkeling grondradartechnologie

  • Home
  •  / 
  • NIEUWS
  •  / 
  • Actueel
  •  / 
  • MapXact en Gasunie bereiken mijlpaal in ontwikkeling grondradartechnologie

MapXact (een VolkerWessels-onderneming) en Gasunie werken aan een grondradartechnologie waarmee een duidelijke en complete 3D-weergave van de ondergrond kan worden gerealiseerd. Door inzichtelijk te maken wat er aan kabels en leidingen in de grond ligt, kunnen in de toekomst graafschades worden voorkomen.

Met het succesvol toevoegen van automatische objectherkenning is nu een grote stap gezet in de ontwikkeling van deze technologie. Ondergrondse kabels en leidingen worden door de grondscanner automatisch herkend en direct én begrijpelijk omgezet naar een tablet of computerscherm.

Mijlpaal
Juist de interpretatie van de ondergrond door een computer en de directe vertaling naar een realistische weergave die voor iedereen begrijpelijk is, maakt deze grondscanner zo bijzonder. Voorheen konden alleen specialisten de scanresultaten interpreteren en duurde het meerdere dagen voordat de uitkomsten bekend waren. Nu is al na een paar minuten duidelijk wat waar in de grond ligt en wat de diameter is. Gerben Roseboom van MapXact: “Hiermee laten we zien dat onze visie werkelijkheid wordt. Want uiteindelijk willen we grondroerders een systeem bieden dat hen helpt om graafschades te voorkomen, waardoor ook veiliger kan worden gewerkt.”

Finetunen
Naar verwachting is de grondscanner eind 2019 beschikbaar voor professionele gebruikers. Tot die tijd wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de software, het verbeteren van het design van de grondscanner en het toevoegen van augmented reality zodat de user interface nog makkelijker wordt.

Internationale erkenning
Eind juni werden MapXact en Gasunie tijdens de World Gas Conference 2018 in Washington ook nog beloond met de ‘Industry Choice Award’. Hiermee lieten zij 215 innovaties uit negentig landen achter zich. Eerder werd de grondscanner al uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘Digital and Smart Solutions’. “Schade door graafwerkzaamheden is een wereldwijd probleem. Deze onderscheiding zien we als een aanmoediging om door te gaan met de ontwikkeling van de grondscanner, zodat graafwerkzaamheden in de toekomst veilig kunnen worden uitgevoerd”, aldus Roseboom.

Gerelateerde berichten