DE NIEUWE DIMENSIE IN METEN

“ZONDER DE GRONDRADAR HADDEN WE DE WATERAFVOER NIET GEVONDEN”

  • Home
  •  / 
  • NIEUWS
  •  / 
  • Actueel
  •  / 
  • “ZONDER DE GRONDRADAR HADDEN WE DE WATERAFVOER NIET GEVONDEN”

Een leiding met een deukje? Aan de Provinciale weg N781 ligt zo’n leiding. Gasunie dient deze te controleren. Om de omgeving zo min mogelijk te belasten, kan de 2×2-strooks autoweg niet te lang dicht blijven. Een snelle blik in de ondergrondse infrastructuur en een snelle verificatie is daarom van groot belang. Gasunie zet de grondradar van MapXact in. En dat met succes, vindt projectmanager Fred Jansen: “De grondradar vond kabels en leidingen die we anders op voorhand nooit hadden gezien.”

Verificatieopgraving in hoog tempo  

Vanwege een mogelijk defect aan een leiding voert Gasunie in mei 2018 een verificatieopgraving uit. De leiding ligt in het midden van de provinciale weg, precies op het randje van het asfalt en de groenstrook. De gemeente geeft akkoord om gedurende een paar dagen een halve baan af te sluiten, zodat de werkzaamheden plaats kunnen vinden. Twee ploegen werken zestien uur per dag intensief aan de graafwerkzaamheden. De leiding wordt hierbij zo snel mogelijk gecontroleerd, waardoor de overlast voor de omgeving beperkt blijft.

Meer in de grond dan klic aangeeft?

In het voortraject is het belangrijk te analyseren waar de leiding zich bevindt. “Het eerste plan was om met sleufbekisting de grond in te gaan”, vertelt Jansen. “Maar dit was echt te risicovol. Een putdeksel en aanwijs in het maaiveld gaven ons sterk het vermoeden dat er meer in de grond lag dan dat er op de Klic vermeld stond.” Om dit te verifiëren riep Gasunie de hulp in van MapXact voor een grondradaronderzoek. MapXact (onderdeel van VolkerWessels Telecom) werkt samen met Gasunie aan de ontwikkeling van de grondradar.

Proefsleuven graven duurt te lang

Gasunie doet er alles aan om graafschades te voorkomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het graven van tientallen proefsleuven om zo de specifieke locaties van kabels en leidingen te traceren. Een tijdrovende en dure ingreep. Daarnaast speelde in dit project tijd een grote rol, geeft Jansen aan. “Er was geen mogelijkheid om proefsleuven te graven zonder grote overlast in de omgeving te veroorzaken.”

Grondradar vindt elektriciteitskabel

Een middagritje met de grondradar van MapXact over de autoweg blijkt absoluut niet nutteloos. Dit mocht gebeuren met behulp van een goedgekeurd verkeersplan. Na een paar dagen zijn de resultaten binnen. Op de metingen is een elektriciteitskabel te zien die niet op de Klic staat. Omdat de kabel op slechts 60 centimeter diepte ligt, kan hij zo worden opgegraven. “De kabel lag exact op de plek waar de grondradar het aangaf”, vertelt Jansen. “Dit heeft ons enorm geholpen in het proces. We konden ver van tevoren precies inspelen op de situatie.” De elektriciteitskabel is flexibel, dus deze kan gemakkelijk aan de kant worden gelegd.

Onverwachte leidingen

De grondradar vindt naast de elektrakabel nóg een onverwachte gast onder de weg, namelijk een hemelwaterafvoer. “Deze afvoer hadden we anders nooit gevonden”, geeft Jansen enthousiast aan. “Het is enorm gunstig om deze al in het voortraject te vinden. We konden op tijd contact opnemen met de eigenaar van de waterafvoer. Het bood ruimte om de afvoer tijdelijk door te zagen, dopjes te plaatsen en na de werkzaamheden weer netjes te herstellen.”

“Als we gewoon waren gaan graven zonder de metingen van de grondradar? Dan waren we de elektriciteitskabel en de waterafvoer pas tijdens het graven tegengekomen. Vooral planning-technisch hadden we onszelf dan enorm in de vingers gesneden”, vertelt Jansen. De gemeente gaf akkoord om de weg tijdelijk af te sluiten, maar bij schade had de weg een stuk langer open gemoeten. Dat zou meer geld en meer tijd kosten. Zonder de grondradar was dit proces zowel voor Gasunie, de gemeente én de weggebruikers van veel grotere last geweest.”

Ervaring met de grondradar

Fred Jansen maakt voor Gasunie graag gebruik van de grondradar van MapXact. “We betrokken MapXact vanaf het voortraject. We gaven aan dat er spoed was en zo hadden we na een paar dagen al een rapportage binnen. Ik zie de resultaten van de grondradar als extra verificatiemiddel. Deze leggen we over onze eigen gegevens en die van Klic. Het houdt je blik op het project scherp. Daarnaast kan het zeker graafschade voorkomen en veel tijd schelen.”

Link naar locatie in Google Maps

Gerelateerde berichten