DE NIEUWE DIMENSIE IN METEN

“NU WETEN WE ZEKER DAT DE KABEL ER WÉL LIGT”

  • Home
  •  / 
  • NIEUWS
  •  / 
  • Actueel
  •  / 
  • “NU WETEN WE ZEKER DAT DE KABEL ER WÉL LIGT”

Ligt ‘ie er wel of ligt ‘ie er niet? In Nijmegen Lent dient VolkerWessels Telecom een telecommunicatiekabel te verwijderen die buiten bedrijf is, maar het is onduidelijk of deze er nog wel ligt. VolkerWessels Telecom schakelt MapXact in om de ondergrond in te duiken. De XYZ-coördinaten die de grondradar vaststelt, bieden uitkomst. “Nu weten we zeker dat de kabel er wel ligt, maar gewoon veel dieper dan we dachten”, aldus projectleider Jos Jansen.

Wel of geen kabel?

Op een braakliggend terrein van het Waterschap in de omgeving Nijmegen Lent krijgt VolkerWessels Telecom de opdracht om kabels die buiten bedrijf zijn te verwijderen. Volgens het Kadaster (Klic) liggen er twee kabels, namelijk een glasvezelkabel en een elektra kabel. Volgens het Waterschap ligt de telecommunicatiekabel er echter niet meer. VolkerWessels Telecom vraagt MapXact om een bodemscan uit te voeren met de grondradar.

Telecommunicatiekabel ligt er toch

MapXact creëerde in samenwerking met VolkerWessels Telecom en Gasunie de grondradar. De Ground Penetrating Radar (GPR) wordt ook ingezet voor het terrein bij Nijmegen Lent. De grondradar rijdt in lussen over het terrein om de ondergrondse infrastructuur volledig in kaart te brengen. Na enkele dagen heeft MapXact de data verwerkt tot een rapport. In de aangeleverde tekening is duidelijk te zien waar zich exact in de grond een telecommunicatiekabel en een elektra kabel bevinden.

 

“De kabel lag veel dieper dan we dachten”

 

Grondradar brengt XYZ in kaart

De grondradar brengt niet alleen X en Y in kaart om de positionering van kabels te bepalen. Jos is vooral enthousiast over de Z, het diepte-coördinaat, dat de grondradar aanleverde. “Normaal ligt een telecommunicatiekabel op 60 à 70 centimeter diepte. Uit de resultaten van MapXact blijkt dat deze kabel op sommige punten wel 1.10 meter diep ligt. De kabel lag veel dieper dan we dachten.”

Blij met bevindingen grondradar

Jos is blij met de bevindingen van de grondradar. “Zonder de grondradar hadden we waarschijnlijk geconcludeerd dat het Waterschap gelijk had. Wanneer we alsnog proefsleuven hadden gegraven, vonden we zelfs op 1.00 meter nog geen kabel. Dan kwamen we uit op dezelfde conclusie: die kabel ligt er niet”, aldus Jos. VolkerWessels Telecom heeft de resultaten van MapXact met het Waterschap gedeeld. Jos: “We hebben het Waterschap voorgesteld om de kabel alsnog te ruimen.”

telecommunicatiekabel-ligging-mapxact
Bron: Rapport MapXact

Gerelateerde berichten