DE NIEUWE DIMENSIE IN METEN

WIBON: VAN TEKENING NAAR NAUWKEURIG DIGITAAL BEELD VAN DE ONDERGROND

  • Home
  •  / 
  • NIEUWS
  •  / 
  • Actueel
  •  / 
  • WIBON: VAN TEKENING NAAR NAUWKEURIG DIGITAAL BEELD VAN DE ONDERGROND

Digitaal én in vectorformaat. De liggingsgegevens van alle huisaansluitingen moeten sinds de invoering van de WIBON op 1 juli 2018 verplicht op deze manier voorhanden zijn in het Kadaster. Liander zorgt daarom zo snel mogelijk voor de digitalisatie en vectorisatie van huisaansluitingen door heel Nederland. De netbeheerder schakelt MapXact in voor het verifiëren van de gasleidingen. Van gekopieerde tekening naar een gedegen digitaal beeld van de ondergrond.

 

Van WION Naar WIBON: wat verandert er?

Al in 2008 werd de WION (Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten) ingevoerd om graafschades te voorkomen. Tien jaar later is de wet vervangen voor de WIBON (Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken). Een belangrijke verandering hiervan voor netbeheerders? De liggingsgegevens van huisaansluitingen moeten niet alleen digitaal, maar ook op vectorformaat worden opgeslagen. Rob Jansen is als datamanager verantwoordelijk voor het up-to-date houden van de data voor Liander. “We hebben ooit de papieren uit het veld gescand en beschikbaar gesteld aan de organisatie. Helaas voldoet dit niet meer aan de huidige wetgeving. Daarom vectoriseren we alle huisaansluitingen.”

 

Liander creëert nauwkeurige vectorbeelden

Vectoriseren houdt meer in dan het overtrekken van lijntjes op oude kaarten en digitale kopieën, vertelt Rob. “We maken een simpel lijntje intelligent door er een vector van te maken. We geven iedere stukje leiding in de tekening gegevens mee. Zo kunnen we vragen stellen: wat is de locatie, wat is de lengte en welke eigenschappen heeft de leiding?” Zo ontstaat er een volledig interactief en elektronisch informatiesysteem.

 

Grondradar doet een check op de Klic-gegevens

Alle beheerders van huisaansluitingen, zoals elektra, water- en gasnetten moeten de informatie over de ligging van huisaansluitingen digitaal beschikbaar stellen. Omdat gas de meest gevaarlijke is, moet deze aansluiting in 2019 als eerst beschikbaar zijn. Rob geeft aan dat ze niet alleen uit kunnen gaan van de oude papieren bij het digitaliseren van de gasleidingen. “De tekeningen zijn vaak gekopieerd of in lage kwaliteit in gescand. Ze zijn daarom niet altijd meer goed te lezen. De Klic-gegevens bieden onvoldoende uitsluitsel over wat er in de grond ligt en waar precies. Daarnaast wijkt de informatie nog wel eens af van de huidige situatie. Dit kan leiden tot graafschades bij volgende graafwerkzaamheden.  Destijds zijn de tekeningen met de interpretatie van het individu vastgelegd. Soms zijn de woningen letterlijk veranderd, waardoor de contouren slecht te herleiden zijn”, legt Rob uit. Liander schakelt voor dit project daarom de hulp in van MapXact. De grondradar detecteert de gasleidingen en doet een check op de Klic-gegevens.

 

Behoorlijke opdracht

MapXact lokaliseert in één jaar tijd meer dan honderden groepen gasleidingen voor Liander. “Een behoorlijke opdracht, maar ze hebben het aangedurfd met ons”, aldus Rob. Hij is zeer te spreken over de manier waarop MapXact dit heeft opgepakt. “Ze moesten letterlijk opschalen van één à twee ploegen naar tien ploegen om deze klus voor elkaar te krijgen. MapXact was hier transparant over en gaf aan welke opgave ze hier operationeel mee kregen. Samen hebben we de schouders eronder gezet om het tot echt iets goeds te maken.”

 

Niet hoeven graven

Voor het lokaliseren van de gasleidingen maakt MapXact gebruik van de grondradar. Met behulp van radarbeelden maakt de grondradar een doorsnede van de ondergrond. Het graven van een proefsleuf is daarom niet nodig. “We hoefden niet te graven om toch een duidelijke indicatie te hebben van wat zich in de grond bevindt”, geeft Rob aan. Het lokaliseren van de gasleidingen vindt voor een groot gedeelte plaats in drukke steden. “Hier is het bijna onmogelijk om proefsleuven te graven. Daarom hebben we voor grondradartechniek gekozen. Met behulp van de grondradar kunnen we, zoals de wet ook voorschrijft, binnen een meter nauwkeurig aanwijzen wat er in de grond ligt.”

mapxact-gasleidingen-grondradar-fiets
Effectief door de straten van Amsterdam: grondradar op de fiets!

Van stukproductie naar massaproductie

Rob vindt dat MapXact ontzettend is gegroeid als partner. “Ze zijn in mijn ogen van stukproductie naar massaproductie gegaan. In dat proces hebben ze veel zaken verfijnd, zowel op logistiek als procesmatig vlak. Bij een project van dit formaat komen veel logistieke zaken kijken, waar MapXact goed mee omgaat. Op den duur moesten ze zich door een paar drukke straten in Amsterdam bewegen. Dit was met de auto onmogelijk, dus vonden ze een manier om dit op de fiets te meten.”

 

MapXact verkleint onzekerheid

Rob is erg enthousiast over de functie van de grondradar. “De Klic-gegevens die onzeker zijn, maakt de grondradar ineens een stuk zekerder. Natuurlijk blijft er altijd een geringe mate van onnauwkeurigheid, maar MapXact verkleint de onzekerheid enorm. Zonder te hoeven graven.”

Exactheid zegt niet altijd alles

Rob geeft aan dat het nauwkeurig lokaliseren van leidingen belangrijk is, maar wel relatief. “Wat je sterk ziet in onze branche is dat wij techneuten exact willen weten welke kabel waar ligt. Exactheid zegt echter niet altijd alles. Op het moment dat je de ligging van een leiding wil weten, maar alle andere variabelen, zoals gas, water en riolering, liggen in diezelfde halve meter. Is het dan relevant om te weten welke van de drie het is? Binnen de halve meter ligt mijn gasleiding, dus welke het dan precies is, vind ik niet zo spannend. Natuurlijk is dit afhankelijk van het doel. Als je echt moet selecteren, wil je het exact weten.”

Alle informatie over gasleidingen van huisaansluitingen zijn inmiddels verzameld door Liander. Daar waar onduidelijkheid was, heeft de grondradar van MapXact dit gecontroleerd en aangevuld. Alle informatie is inmiddels verwerkt door Liander en is digitaal beschikbaar gesteld in het Kadaster volgens wetgeving.   

 

Wat kan MapXact voor u betekenen?

Meer weten of hulp nodig bij het in beeld brengen van de ondergrond? Neem geheel vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

Ik heb de Privacy Policy gelezen en ga akkoord met de algemene voorwaarden.

Gerelateerde berichten