icon-ondergronds

MARKT

Ondergrondse Infrastructuur
icon-locatie

LOCATIE

Nederland
icon-klant

KLANT

Gasunie
icon-metingen

METINGEN

Ondergronds

Het komt gemiddeld zo’n negentig keer per dag voor: graafschade. Zeker wanneer het gaat om gasleidingen zijn de risico’s groot. Bij Gasunie heeft het voorkomen van graafschade dan ook hoge prioriteit. Grondradaronderzoek van MapXact biedt uitkomst.

GRAAFSCHADES KOMEN VEEL VOOR

In 2015 werd bij graafwerkzaamheden 32.858 keer een kabel of leiding geraakt. De gevolgen van graafschade kunnen groot zijn, zeker bij gasleidingen. Gasunie doet er daarom alles aan om dat te voorkomen. In de praktijk worden er soms wel tien proefsleuven gegraven om zeker te zijn waar kabels en leidingen zich bevinden. Dit is een tijdrovend en dure ingreep. Grondradaronderzoek van MapXact maakt dit proces overbodig.

GRAAFSCHADES VOORKOMEN MET GRONDRADARTECHNIEK

Om graafschade te voorkomen scant MapXact met grondradaronderzoek de ondergrondse infrastructuur tot op vier meter diepte. Zo brengen we kabels en leidingen tot op de millimeter nauwkeurig in beeld. De grondradarkaarten zetten we om in een 3D-visualisatie. Het resultaat: in één oogopslag inzichtelijk wat er zich in de ondergrond bevindt. Zo voorkomt u graafschades zonder proefsleuven te hoeven graven.

GRONDRADAR MET AUGMENTED REALITY

Het voorkomen van graafschades kan nog beter. MapXact ontwikkelt momenteel samen met Gasunie een grondradar met augmented reality. Zo komt de ondergrond direct en zonder tussenlagen 3D in beeld. Stelt u zich voor: u loopt met de grondradar over het maaiveld en ziet in real time waar kabels en leidingen liggen. Deze techniek is niet alleen tijdbesparend, maar ook kostenbesparend. De ondergrondse infrastructuur wordt met grote nauwkeurigheid in kaart gebracht, zodat graafschades nog beter voorkomen kunnen worden.

De voordelen VAN GRONDRADAR op een rij:

  • Voorkomen van graafschade en verhogen van de veiligheid
  • Bevorderen van veiligheid
  • Goed zicht op de exacte positie van leidingen en kabels in de ondergrond van het werkgebied
  • 3D-beeld maakt het interpreteren van de ondergrond heel eenvoudig; direct de huidige situatie in kaart
  • Efficiënt plannen van een bouwproject; geen verrassingen
  • Fikse tijd- en kostenbesparing
  • Maakt proefsleuven overbodig en spaart de omgeving

Wat kan MapXact voor u betekenen

Benieuwd hoe MapXact u kan helpen met het voorkomen van graafschades? We vertellen u graag over de mogelijkheden.

Grondradar-voorkomt