Graafschades voorkomen

Er ontstaan per jaar zo’n 45.000 graafschades in Nederland. Elke drie minuten gaat het mis. De directe kosten hiervan lopen volgens Agentschap Telecom jaarlijks op tot ruim 38 miljoen euro. De grondradar die MapXact heeft ontwikkeld, helpt graafschades voorkomen. Het doel? Het aantal graafschades terugdringen tot praktisch nul.

Grondradar voorkomt graafschade

De veiligste en goedkoopste manier om graafschade te voorkomen? Niet graven! Met behulp van de grondradar is het mogelijk om veilig en goedkoop in de grond te kijken zonder daadwerkelijk te graven. De grondradar maakt met behulp van elektromagnetische golven een doorsnede van de ondergrond. Dit gaat tot zo’n drie meter diepte. De grondradars die nu al op de markt zijn, kunnen echter niet in alle grondsoorten uit de voeten. Klei, löss en ondergrondse waterlagen geven vaak problemen. Daarnaast zijn de beelden vaak niet compleet en zijn ze moeilijk te interpreteren voor niet-professionals.

Nul graafschade met 3D-grondradartechniek

Graafschades voorkomen met een compacte grondradar waarmee je letterlijk door de grond kunt kijken. MapXact heeft in samenwerking met Gasunie een 3D-grondradartechniek ontwikkeld. Ze hebben een compacte Ground Penetrating Radar (GPR) gecreëerd die met behulp van radarbeelden de ondergrond in beeld brengt. Het geheim achter de grondradar? Een combinatie van speciaal ontwikkelde software, waaronder Artificial Intelligence (AI). Zo lokaliseert MapXact veilig en ongestoord kabels en leidingen. Minder overlast voor de omgeving tegen minder kosten.

Gebruiksvriendelijk besturingssysteem

Het besturingssysteem van de grondradar van MapXact is dankzij de toepassing van AI gebruiksvriendelijk. Zo zijn resultaten zeer nauwkeurig en eenvoudig uit te lezen. Het doel is dat uiteindelijk iedereen met minimale kennis van grondradartechniek het systeem kan bedienen en de resultaten direct kan gebruiken. De grondradar lokaliseert bestaande kabels en leidingen. Zo voorkom je graafschade.

Graafschades voorkomen voor maatschappelijk belang

Het voorkomen van graafschades heeft niet alleen een economisch belang, maar ook een groot maatschappelijk belang. Bij beschadigingen aan het gastransportnet zijn de risico’s voor de omgeving groot. Daarom is in de Wet informatie-uitwisseling boven en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) een aparte zorgplicht opgenomen voor netbeheerders. Bij graafwerkzaamheden zijn zij verplicht om de grondroerders te informeren over de exacte ligging van het net. Toch gebeuren er jaarlijks incidenten met graafschade. Dit komt doordat kabels en leidingen net anders liggen dan gedocumenteerd staat. Enige twijfel over de exacte ligging van kabels of leidingen? 3D-grondscantechniek kan snel uitsluitsel geven als leidingen niet gedocumenteerd zijn.

Meer horen over nulgraafschade?

Wil je meer horen over hoe MapXact graafschades kan voorkomen en waar in Nederland we al een bijdrage hebben geleverd op dit gebied? Neem vandaag nog contact met ons op.

    Ik heb de Privacy Policy gelezen en ga akkoord met de algemene voorwaarden.