Gemeente Helmond neemt particuliere grond over op de Automotive Campus. Hiervoor ligt er een nieuw bestemmingsplan, maar wat bevindt zich precies in de grond? De gemeente twijfelt of de Klic-gegevens van het privéterrein wel volledig zijn. Daarom brengt MapXact de ondergrond van de Campus in kaart. Met positief resultaat: “Zonder het onderzoek van MapXact was de rijbaan tot een punt gelegd waar blijkbaar nog kabels of leidingen liggen”, vertelt Rik Stevens, projectleider van Gemeente Helmond.
De Automotive Campus in Helmond staat bekend als een hotspot binnen de branche. Het voormalig bedrijfsterrein wordt sinds een aantal jaar in gebruik genomen als broeiplaats, leer- en werkomgeving voor alles op het gebied van Automotive. Gemeente Helmond is druk bezig met de ontwikkeling van de openbare ruimten op de campus. Zo komt er onder andere te midden van de campus een plein voor evenementen en presentaties. Dit gebied van zo’n 1200 m2 was voorheen privéterrein.
Wat ligt er in de ondergrond?
De complete inrichting van het voormalig privéterrein verandert volgens het bestemmingsplan. Voordat de gemeente met de uitvoering kan beginnen, moet het duidelijk worden wat er zich in de ondergrond bevindt. “Omdat dit voorheen particulier terrein was, wisten we niet zeker wat er lag aan kabels en leidingen. De Klic-gegevens waren wellicht onvolledig”, vertelt Rik Stevens. Gemeente Helmond schakelde de grondradar in. In twee dagen scande MapXact de ondergrond van het 1200 m2 grote terrein.
Grondradar vindt onverwachtse aftakkingen
De grondradar van MapXact reed in lussen over het gebied. Zo werden de exacte X- en Y-coördinaat bepaald. De resultaten bevestigden de ligging van een aantal kabels en leidingen op het privéterrein. “Handig”, vindt Stevens. “Zo wisten we zeker dat bepaalde Klic-gegevens nog klopten.” Dat is niet het enige wat de grondradar ontdekte. De resultaten toonden kabels die helemaal niet zichtbaar waren op de Klic. Het ging om meerdere aftakkingen rechts van de portiersloge. “Een belangrijk aandachtspunt”, vertelt Stevens.
“Zonder het onderzoek van MapXact was de rijbaan tot een punt gelegd waar blijkbaar nog kabels of leidingen liggen.”
Bodemonderzoek van grote meerwaarde
Bovendien ontdekte de grondradar dat er langs de gehele lengte in de asfaltweg een kabel of leiding ligt. “Hier hadden we helemaal geen weet van”, aldus Stevens. Dit is volgens hem van grote meerwaarde voor de gemeente. Het was namelijk de bedoeling dat de bestaande rijbaan een stuk opschoof. “Zonder het onderzoek van MapXact was de rijbaan tot een punt gelegd waar blijkbaar nog kabels of leidingen liggen.”
Het risico van proefsleuven
De gemeente had waarschijnlijk proefsleuven gegraven als de grondradar er niet was. “Hier zit echter een risico aan”, geeft Stevens aan. “Met een proefsleuf loop je het risico dat je naast de kabel graaft en deze dus niet inzichtelijk hebt.”
Grondradar creëert aandachtspunten
De bevindingen van MapXact geven aan waar er binnen het project vrij spel is. Daarnaast weet de gemeente nu ook precies waar de aandachtspunten liggen. Er wordt nader onderzoek gedaan naar de eigenaar van de gevonden kabels en leidingen. Daarbij kijkt de gemeente of de kabels nog in gebruik zijn of dat het weeskabels zijn. “Blijken het toch belangrijke kabels of leidingen te zijn, kunnen we ons ontwerp hierop aanpassen”, geeft Stevens aan.
Contact na aanleveren
Na het aanleveren van de rapportage bleef er contact tussen MapXact en gemeente Helmond. “Voor het verwerken van de tekeningen wilden we graag nog wat aanvulling. MapXact deed er alles aan om in die wensen te voorzien. We waren hier erg blij mee. De manier waarop MapXact het resultaat tot stand bracht, was hartstikke netjes.”
MapXact blijft zich ontwikkelen
MapXact is continu bezig met het ontwikkelen van de grondradar. Zo wordt er hard gewerkt aan een technologie die real-time de ligging van ondergrondse kabels en leidingen zichtbaar maakt. Daarnaast wordt er continu ontwikkelt op basis van klantbehoefte. Dit merkte gemeente Helmond ook. “Het was geen geval van: dit leveren we aan, succes ermee. MapXact heeft er veel extra tijd in gestopt om te verwezenlijken wat wij wilden zien.”