Research and Development MapXact

De op dit moment acht koppige afdeling van MapXact houdt zich dagelijks bezig met onderzoek en doorontwikkeling van de grondradar en andere technologieën. Met als hoofddoel: de ondergrondse wereld in kaart brengen, net zoals Google Maps de bovengrondse wereld in kaart brengt. Michele (Manager R&D) en Abdul (Geowetenschapper) vertellen hier meer over. 

“Met behulp van geolocatie (GPS) en frequenties brengt onze oplossing ‘de grondradar’ de ondergrondse wereld in kaart. Simpel gezegd, gebeurt dit door radargolven de grond in te sturen. Dit doen we met verschillende frequenties van 500 Megahertz en 1 Gigahertz. Op basis van de reflectie van deze radargolven kunnen we objecten zoals stroomkabels, gasleidingen, glasvezelkabels en waterleidingen detecteren, interpreteren en automatisch omzetten in informatie voor de eindgebruiker. Alleen die interpretatie is niet altijd even eenvoudig, daar zetten we slimme softwaretechnieken voor in. Het is dus onze taak om dit begrijpelijk te maken voor iedereen, ook voor mensen met een andere achtergrond. We blijven onze producten doorontwikkelen om onze oplossing continu te verbeteren. We brengen niet alleen de ondergrondse wereld in kaart, maar we voorkomen ook daadwerkelijk graafschades en zelfs ongevallen”, vertelt Michele.  

De vertaalslag maken tussen techniek en mens 

Om dit allemaal te verwezenlijken werken er verschillende expertises op de afdeling R&D. Zo houdt Abdul zichzelf bezig met het implementeren van nieuwe methodes of technologieën. “Het is soms een uitdaging. Het beoordelen van nieuwe onderzoeken, methodes en technologieën vraagt om veel denkwerk. Hoe kunnen we deze methode in ons voordeel gebruiken? En is het daadwerkelijk een oplossing voor iemand? Het mooie daarentegen is dat ik als medewerker hier enorm veel verschil kan maken. Ik kan mijn achtergrond in geowetenschappen en skills hier echt toepassen en iets toevoegen. Ik bedenk niet alleen dingen. Ik zorg er ook voor dat stakeholders zoals onze developers, engineers, maar ook de eindgebruikers het product en de methode erachter begrijpen. Zo zorg ik voor de vertaalslag tussen de techniek en de mens. Naast onderzoeken geef ik dus ook trainingen of werk ik samen met hogescholen en universiteiten om kennis en kunde uit te wisselen.” 

R&D is teamwork 

Abdul komt zelf uit Pakistan en heeft veel internationale collega’s op zijn afdeling. Michele vertelt: “We hebben collega’s uit onder andere Amerika, Iran en Italië. Het is ook ons streven om een 50/50 verhouding te hebben tussen mannen en vrouwen op onze afdeling. Ik hecht veel waarde aan hoe we als team met elkaar omgaan. We zijn er vooral om elkaar te helpen. We doen niet aan vinger wijzen. Een fout maken mag, dan lossen we dit met elkaar op.”  

Met techniek verschil maken 

Abdul vertelt: “We zijn een klein bedrijf, maar we hebben grote ambities. Ik geloof er dan ook in dat deze techniek de toekomst is. Het wordt onder andere door de CROW 500 steeds belangrijker om de ondergrondse wereld in kaart te brengen en je werkt mee aan een duurzame oplossing die ook nog eens schade en ongevallen voorkomt.” Michele vult aan: “Het is dus soms een uitdaging omdat we als werkgever concurreren met grote technologie- en softwarebedrijven. Maar zoals Abdul al zegt; hier maak je echt verschil. Je krijgt niet een taak zonder het grote plaatje te zien. Je krijgt hier alles mee. Met elkaar ontwikkelen we eigenlijk een super power: de ondergrondse wereld in kaart brengen met de grondradar en slimme softwareoplossingen.” 

MapXact’s rol in de energietransitie 

De afdeling R&D is dus maar al te trots dat zij een bijdrage leveren aan de energie transitie met de doorontwikkelingen van de grondradar. “Met behulp van onze grondradar worden kabels veilig in de grond gelegd. Naast bijvoorbeeld telecomkabels zijn dit ook kabels die nodig zijn voor de energietransitie. Denk aan wind- en zonne-energie. Op deze manier dragen we indirect bij aan een veilige werkomgeving maar leveren we ook duurzame energie in duizenden huishoudens. Dit inspireert ons iedere dag om deel uit te maken van onze duurzame toekomst.”