Man loopt met grondradar in gras

Eén ding is zeker: er ligt een waterleiding. Maar hoe diep ligt deze leiding? En wat is de diameter ervan? In het voortraject van een verificatieopgraving is het belangrijk de ondergrondse infrastructuur te onderzoeken. Gasunie schakelde MapXact in voor het bodemonderzoek in de omgeving Veldhoven. Niet alleen bepaalde de grondradar de exacte locatie van de waterleiding, maar ook van een onverwachte PVC-leiding. Projectleider Fred Jansen van Gasunie: “Die waren we anders pas tijdens het graven tegengekomen.”

Gasunie doet een verificatieopgraving aan een bosrand bij Veldhoven. Het betreft een leiding met mogelijk een deuk. Deze leiding dient daarom geïnspecteerd te worden. Op de Klic is de waterleiding wel aanwezig, maar de gegevens zijn niet specifiek genoeg. “De ligging, diepte en grootte van de waterleiding was onbekend ten opzichte van de werkpunten waar we moesten graven”, geeft Fred Jansen van Gasunie aan. MapXact voert in opdracht van Gasunie een bodemonderzoek uit met de grondradar.

 

MapXact voorkomt graafschade

MapXact en Gasunie zetten zich met de ontwikkeling van de grondradar in voor minder graafschades. Door de ondergrondse infrastructuur in het voortraject exact in kaart te brengen, voorkom je onverwachtse objecten tijdens het graafproces. De grondradar rijdt in lussen over het terrein en brengt de positie en diepte (XYZ) van de gedetecteerde kabels en leidingen in kaart. De gegevens die MapXact aanlevert, worden vervolgens over de Klic-gegevens en de eigen data gelegd.

 

 

De precieze ligging van de waterleiding

MapXact brengt de waterleiding exact in kaart voor Gasunie. Het bepalen van de precieze ligging was van groot belang. “Als we de leiding hadden geraakt met de bak van de kraan, was er graafschade ontstaan. Waterschade wil je met een pijp van rond de 20 centimeter niet hebben, want dan staat de put letterlijk binnen een paar seconde onder water. Dat is nog niet het ergste: als iemand zich in de put bevindt, zijn de gevolgen niet te overzien”, aldus Jansen.

 

“Het had veel tijd en geld gekost om ter plekke uit te zoeken of de leiding nog in gebruik was.”

 

 

Een verlaten PVC-leiding

“Als bonus trof de grondradar een verlaten PVC-leiding aan van 20 centimeter diameter”, vertelt Jansen. De resultaten tonen duidelijk aan op welk punt de leiding stopt. “Zonder het grondradaronderzoek waren we de PVC-leiding pas tijdens het graafproces tegengekomen”, geeft Jansen aan. “We hadden niet direct geweten dat de leiding op een bepaald punt stopte. Het had veel tijd en geld gekost om ter plekke uit te zoeken of de leiding nog in gebruik was.”

 

MapXact meenemen in de bevindingen

Jansen is voorstander van de grondradar. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem nog niet bij ieder project inzet, maar ik probeer het wel zo vaak mogelijk te doen. Het kost hooguit een uurtje om de locatie, een overzicht en een situatieschets naar MapXact te sturen. Compleet varen op de resultaten van de grondradar hoeft niet. Je kunt de gegevens en informatie bijvoorbeeld perfect gebruiken als aandachtspunten tijdens ieder project.

 

 

Wat kan MapXact voor u betekenen?

Meer weten of hulp nodig bij het in beeld brengen van de ondergrond? Neem geheel vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

    Ik heb de Privacy Policy gelezen en ga akkoord met de algemene voorwaarden.