grondradar op straat

Den Haag krijgt supersnel internet. VolkerWessels Telecom legt in samenwerking met T-Mobile en Primevest Capital Partners een glasvezelnetwerk aan in de Haagse wijk Segbroek. In het vooronderzoek van de aanleg scant MapXact de ondergrond. Met succes: ‘De grondradar heeft een meerwaarde, vooral voor het inzichtelijk maken van de ruimte die beschikbaar is’, vindt Hans Meijer, Stedelijk Coördinator Kabels en Leidingen in Den Haag.

 

Partners T-Mobile, VolkerWessels Telecom en Primevest Capital Partners voorzien dit jaar meer dan 32.000 woningen en bedrijven in Den Haag van glasvezel. De aanleg ervan kan niet zomaar van start gaan. Nieuwe kabels aanleggen vereist een perfect inzicht in de grond. Zeker in een oude stad zoals Den Haag waar de ondergrondse infrastructuur erg druk is. De oude infrastructuur is op veel plekken nog handmatig ingemeten, waardoor kabels en leidingen niet altijd op de juiste locatie zijn geregistreerd. Tijd voor een digitaal inzicht in de ondergrond met MapXact.


Grondradar als handig hulpmiddel

Met de grondradar van MapXact is het mogelijk de exacte ligging van kabels en leidingen te bepalen. Zo ook tijdens dit glasvezelproject in Den Haag. Per wegoversteek scant de grondradar ongeveer 8 vierkante meter. In de periode van juli tot oktober gaat het om meer dan 3000 vierkante meter voor dit project. ‘De inzet van de grondradar is naast het maken van handmatige proefsleuven een handig hulpmiddel’, aldus Willem-Jan van Oostrom, projectmanager van VolkerWessels Telecom.

 

Wegoversteken en asfalt inzichtelijk maken

‘Vooral bij wegoversteken en asfalt is de grondradar zeer goed inzetbaar’, vertelt Van Oostrom. ‘Op deze locaties waar we sleufloze techniek toepassen, geeft MapXact op de weg met een spuitbus aan waar de kabels en leidingen zich in de grond bevinden. Zo maakt de grondradar de ondergrondse infrastructuur inzichtelijk voor de graafploegen vooruitlopend op de graafplanning.’ Ook Hans Meijer ziet de grondradar excelleren bij het maken van oversteken. ‘Onder de trottoirs ligt het vol, maar voor praktijkwerk zoals de oversteken is het heel handig om duidelijk inzicht te krijgen’, aldus Meijer.

 

“We hebben liever dat de grondradar bovengronds twintig keer scant,
dan dat er één proefsleuf wordt gegraven waarbij het drie keer misgaat.”

 


Graafactiveiten beperken met de grondradar

De gemeente hecht veel waarde aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Het verminderen van graafwerkzaamheden draagt hier volgens Meijer aan bij. ‘De grondradar heeft voor ons als beheerder van de openbare ruimte een groot voordeel. We hebben liever dat de grondradar bovengronds twintig keer scant, dan dat er één proefsleuf wordt gegraven waarbij het drie keer misgaat. Vanuit de gemeente heeft het zeker een meerwaarde als er alternatieven zijn waardoor we de graafactiviteiten kunnen beperken.’

 

Minder proefsleuven, specifiekere locaties

De grondradar van MapXact voorkomt niet dat er moet worden gegraven, maar het resulteert wel in minder proefsleuven. Aan de hand van een grondradaronderzoek kan het aantal proefsleuven gehalveerd worden. In plaats van het graven van een willekeurige proefsleuf, wijst het onderzoek specifieke locaties aan waar de proefsleuf het beste kan worden gegraven.

grondradar straat

 

Klic-gegevens kloppen niet

In Den Haag constateert MapXact dat de Klic-gegevens op een aantal punten niet klopt. ‘De grondradar vindt meerdere afwijkingen ten opzichte van de Klic’, geeft Van Oostrom aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kabels en leidingen die niet goed of überhaupt niet op de Klic staan. Deze afwijkingen worden vervolgens direct inzichtelijk gemaakt voor de graafploegen. ‘Door het inzetten van de grondradar kunnen netbeheerders hun netwerken digitaal vastleggen. Het correct registreren van de netwerken zal naar mijn weten veel graafschades kunnen voorkomen’, vertelt van Oostrom.

 

“Dat is gewoon goud waard”

Meijer noemt een ander mooi resultaat van de grondradar. ‘Er was een PoP-locatie aan de Laan van Eik en Duinen bedacht, maar die paste niet. Er kwam dankzij de grondradar een rioolleiding naar boven die nergens op tekening stond.’ Onder de locatie zat namelijk een betonnen bezinkbak. Bij het aanpassen van de PoP-locatie door de stedenbouwkundigen en de bouwinstructeur is er daarom aan MapXact gevraagd de bak in beeld te brengen. ‘Met de resultaten konden we checken of de PoP zo wél paste. Nog voordat ze met het plan naar de gemeente gingen. Zonder de grond open te trekken werd het ontwerp op de bezinkbak aangepast. Dat is gewoon goud waard’, vindt Meijer.

 

Toegevoegde waarde in de onderzoeksfase

Meijer ziet zeker een toegevoegde waarde in de grondradar bij grote projecten in de onderzoeksfase. ‘Zeker wanneer de systematiek en software steeds beter wordt, kan het alleen maar helpen. Dan heeft het zelfs voor de overvolle trottoirs een meerwaarde. Al is het maar om te bepalen hoe diep de aannemer straks kan graven. Dit soort informatie kun je aan de voorkant halen zonder de stoep open te halen.’

 

Wat kan MapXact voor u betekenen?

Meer weten of hulp nodig bij het in beeld brengen van de ondergrond? Neem geheel vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

 

    Ik heb de Privacy Policy gelezen en ga akkoord met de algemene voorwaarden.