Met de zoektocht naar een tweede grondradar komt 3D GWW op het juiste moment in contact met MapXact. De grondradar van MapXact valt op bij de jonge onderneming. Met name de integratie van AI in de grondradar’s software springt eruit. Jorn Kuipers, eigenaar van 3D GWW legt uit: “De AI gaf bij ons de doorslag. Dat de grondradar al voor een groot deel zelf de gescande data kan analyseren, heeft voor ons echt een meerwaarde. Het levert reductie van de verwerkingstijd op, zodat wij ook sneller data kunnen opleveren bij onze klanten.” Onder die klanten vallen met name bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw, maar ook aannemers en overheidsinstanties.

Compleet 3D graafmodel dankzij grondradar

De grondradartechniek behoort nu ongeveer een jaar tot 3D GWW’s serviceportfolio. Het is een mooie aanvulling op hun dienst 3D machinebesturingsbestanden voor grondverzetmachines. Met deze techniek worden graafmachines op basis van GPS aangestuurd. Tot voor kort bestond de kabel- en leidinginformatie in dit machinebesturingsbestand uit alleen 2D klic-informatie, zodat de machinist in ieder geval een overzicht had met de locaties van kabels en leidingen. Dit was niet voldoende. “Het graafmodel in het machinebesturingsbestand is in 3D. Daar hangen ook hoogtes aan. Een combinatie van een 3D graafmodel met een 3D model van kabels en leidingen is dan ook het ontwerp dat wij willen aanbieden. Daarmee ziet een machinist in zijn graafscherm zowel waar een kabel of leiding oversteekt als op welke hoogte die kabel of leiding ligt.” zegt Jorn. De productie van de klant gaat daarmee omhoog, omdat de machinist minder voorzichtig hoeft te graven. En kans op kabel en/of leiding breuk wordt fors verlaagd.

Dankzij de grondradar kan 3D GWW dus nu niet alleen een compleet 3D model aanleveren, maar ook een beter overzicht hierin meenemen van de locaties van kabels en leidingen. Op de klic ontbreekt of wijkt deze locatie namelijk regelmatig af. “Wij toetsen de bestaande klic-melding en wij breiden deze uit met de hoogte en ontbrekende locaties van kabels en leidingen.”

Brainstormen over grondradar-data

3D GWW kwam met de grondradar wel voor een uitdaging te staan. Grondradars berekenen de locaties van kabels en leidingen ten opzichte van bovenkant maaiveld, terwijl 3D GWW hun graafmodel relateert aan NAP. Met hulp van MapXact kwamen ze tot een oplossing. “Tijdens gezamenlijke brainstormsessies hebben we uit kunnen vinden hoe we de scandata eenvoudig kunnen omzetten naar data die we direct in het graafmodel kunnen integreren.”

3D GWW is erg te spreken over die gezamenlijke sessies met MapXact: “MapXact was bereid om hun kennis en ervaring met ons te delen. Door onze ervaring met andere grondradars verliepen de gesprekken ook erg soepel.”

“Over de demo waren we zo enthousiast dat we dezelfde dag nog hebben besloten om voor de grondradar te gaan. MapXact is toen meteen voor ons aan de slag gegaan.”

Snelle beslissers

Het besluit om voor MapXact’s grondradar te gaan, was binnen een dag genomen. Op vrijdagochtend kwam een grondradarspecialist van MapXact een demo geven bij 3D GWW in Sneek en tijdens een meeting in de middag pleegde Jorn al een belletje met het goede nieuws. “Over de demo waren we zo enthousiast dat we dezelfde dag nog hebben besloten om voor de grondradar te gaan. MapXact is toen meteen voor ons aan de slag gegaan. Een aantal dagen later hadden we al een project in Duitsland waarvoor we de grondradar wilden inzetten. MapXact zorgde ervoor dat we maandag training kregen, zodat we dinsdag de grondradar mee konden nemen naar het project.”

Wat ook meespeelde in de snelle keuze van 3D GWW voor de grondradar van MapXact is de overeenkomstige werkwijze met een cloudomgeving. “Het kunnen uploaden van een klic-melding via een cloudportaal sprak ons aan. Dat er via één omgeving projectinformatie voor meerdere werknemers beschikbaar kan worden gemaakt, past bij de visie van ons bedrijf.” 3D GWW koppelt verschillende applicaties, zoals ontwerptekeningen, machinemodellen en grondradardata, aan elkaar via een cloudomgeving. “Op deze manier creëren we één waarheid binnen het project.”

Kortom, de MapXact grondradar levert meerwaarde op voor 3D GWW. “We kunnen klanten nu sneller helpen en sneller voorzien van bruikbare data. Een no-brainer dus voor ons.”

 

Wat kan MapXact voor u betekenen?

Meer weten of hulp nodig met digitaal inmeten of het in kaart brengen van de ondergrond? Neem geheel vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

    Ik heb de Privacy Policy gelezen en ga akkoord met de algemene voorwaarden.