MapXact gaat in opdracht van Aveco de Bondt de ondergrond in kaart brengen van de veerhavens in de provincies Friesland en Groningen. Het gaat daarbij om zowel de havens op het vaste land als op de Waddeneilanden. MapXact voert dit werk uit in voorbereiding op de werkzaamheden die Aveco de Bondt daarna in de havens zal uitvoeren, zoals reconstructies van diverse bruggen en vervangen van damwanden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Om veilig te kunnen graven en snel een beeld te kunnen krijgen van de ondergrond in de veerhavens zet MapXact haar grondradars in. De lokale rederijen hebben door de jaren heen diverse kabels en leidingen aangebracht in de veerhavens die niet op de klic zijn bijgehouden. MapXact zal de kabels en leidingen opsporen en vertalen naar een kaart die Aveco de Bondt en haar aannemers kunnen gebruiken in hun voorbereiding op de werkzaamheden.

“Door op deze wijze de ondergrond in kaart te brengen, voorkomen we veel overlast voor de omgeving omdat er zo min mogelijk gegraven hoeft te worden. Bovendien gaan de werkzaamheden sneller omdat het aantal proefsleuven en gaten op deze manier worden geminimaliseerd. Het is een veilige en betrouwbare manier om de aannemer te voorzien van de juiste bodeminformatie voor de uitvoering,” zegt directeur Vincent van Mourik.